Brokuł i kalafior w roli głównej – jak je przygotować?

0
244
Brokuł i kalafior w roli głównej

Kalafior i brokuł to warzywa cieszące się dużą popularnością w naszej rodzimej kuchni. Przygotowywane są na wiele sposobów – smażone, gotowane, duszone, pieczone, a ich delikatny smak sprawia, że są składnikiem wielu różnorodnych dań. Efektownie wyglądające różyczki tych warzyw często są używane jako dekoracja potraw, zwłaszcza mięsnych. Jak ugotować brokuł lub kalafior, by był jędrny i smaczny?

Brokuły i kalafiory – dlaczego warto je jeść?

Zarówno kalafior jak i brokuł należą do jednej rodziny – kapust warzywnych. Ogólnie rzecz biorąc, kształtem są do siebie bardzo podobne, różnią się za to kolorem i smakiem. W przypadku tych warzyw nie spożywamy ich liści czy korzeni lecz kwiatostany, nazywane potocznie różami. W jednym kwiatostanie znajduje się mnóstwo mniejszych „pączków”, które razem przypominają miniaturowe drzewka.

Brokuły i kalafiory można przygotowywać w różnorodny sposób, a ich ogromny potencjał sprawia, że warto włączyć je do naszej diety na stałe. Delikatny smak jarzyn pozwala nie tylko na tworzenie wspaniałych dań z nimi w roli główniej, ale także na łączenie z różnymi składnikami – mięsami, innymi jarzynami, a nawet z owocami.

Kalafior i brokuł – smaczne i delikatne

Kalafior to pyszne warzywo, ale przed spożyciem wymaga obróbki termicznej, która sprawi, że nabierze odpowiedniego smaku. Czasami zastanawiamy się jak ugotować kalafior, by zachował swój wyjątkowy kształt. Jeśli kwiatostan nie jest duży, można przygotować go w całości. Natomiast wyjątkowo okazały kalafior lepiej wcześniej podzielić na mniejsze różyczki. To smaczne warzywo najczęściej gotuje się w osolonej wodzie. Można dodać trochę mleka, które nada różyczkom delikatniejszego, kremowego smaku. Odpowiednio ugotowana jarzyna powinna być zwarta i lekko twardawa.

jak ugotować brokuł? Podobnie jak kalafior, lecz bez dodatku mleka, dość krótko, bez przykrycia. Po ugotowaniu warzywa powinny zostać zahartowane dodatkowo w zimnej wodzie. Dzięki tym prostym trikom warzywo zachowa swój piękny, intensywnie zielony kolor i będzie lekko chrupiące.

Pyszne sałatki jarzynowe

Brokuł oraz kalafior doskonale odnajdują się jako składnik wielu apetycznych sałatek. Po podzieleniu na mniejsze różyczki i obgotowaniu, warzywa te świetnie się łączą z jajkami na twardo, rzodkiewkami, świeżymi pomidorami, ogórkiem i majonezem, tworząc orzeźwiające i pełnowartościowe dania. Ponadto kalafior doskonale smakuje w połączeniu ze słodkim ananasem lub brzoskwiniami z puszki oraz złocistą kukurydzą, tworząc lekką i pyszną sałatkę, idealną na lunch.

Pyszny brokuł i kalafior w panierce

Warto wiedzieć jak ugotować kalafior i brokuł, bo z ich kawałków w krótkim czasie można przygotować wspaniałą przekąskę. Wystarczy tylko ostudzone warzywa lekko osolić, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na oleju do zarumienienia. Jeśli chcemy nadać potrawie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do panierki odrobinę ostrej papryki w proszku.

Zapiekane warzywa – idealny dodatek do mięs

Kalafior i brokuł mogą być wyśmienitym dodatkiem do pieczonych mięs. Lekko podgotowane różyczki wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem beszamelowym, oprószyć tartym serem i zapiec w piekarniku. Takie jarzyny pod beszamelową kołderką smakują doskonale zarówno solo jak i w towarzystwie soczystych pieczeni. Brokuł oraz kalafior można łączyć także z innymi warzywami i mięsem (np. kawałkami boczku), tworząc rozmaite zapiekanki.

Co zrobić gdy warzywa się rozgotują?

Jeśli, mimo naszych starań, brokuł po ugotowaniu będzie zbyt miękki, można przygotować z niego pyszną zupę krem. Wystarczy zagotować bulion (np. delikatny Rosół drobiowo-warzywny WINIARY), dodać kawałek pora zeszklonego na maśle i brokuły. Po zagotowaniu i zmiksowaniu otrzymamy wspaniałą zupę, którą najlepiej podawać z odrobiną śmietany i pestkami dyni. W podobny sposób można „uratować” rozgotowanego kalafiora. Pyszny i delikatny krem z tego smakowitego warzywa na pewno przypadnie do gustu domownikom, tym bardziej, jeśli danie zaserwujemy z dodatkiem aromatycznych, chrupiących grzanek podpieczonych na maśle czosnkowym. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Avatar
Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ