Co jest zdrowe, a co nie

0
162
Co jest zdrowe, a co nie

Początkowo intuicyjnie, a później już całkiem racjonalnie ludzie od dawnych czasów spostrzegali związek, miedzy tym, co jedzą, a swoim stanem zdrowia i ogólnie kondycją. Toteż niektóre produkty żywnościowe spożywane były nie tylko ze względu na swoje walory smakowe czy odżywcze, ale również właściwości uzdrawiające lub zapobiegające chorobom.

Z biegiem czasu, coraz więcej produktów żywnościowych zyskiwało opinię jako zdrowe lub nie zdrowe. Co ciekawe, na przestrzeni kilkunastu lub kilkudziesięciu lat, a czasem nawet kilku, niektóre produkty ogłaszano jako szkodliwe, choć  do niedawna uchodziły za bardzo zdrowe i na odwrót, składniki jedzenia, unikanie których (jako szkodzących zdrowiu zalecano) były nie tylko rehabilitowane, ale wręcz polecane jako bardzo wartościowe. Przykładem takiego podlegania zmiennym opiniom może być margaryna oraz niektóre węglowodany.

 Cukier

Sacharoza, najpopularniejszy dwucukier, nazywany po prostu cukrem przechodził fazy uznawania go niemalże za eliksir życia na przemian z mianem „białej trucizny”. Cukier, początkowo pozyskiwany wyłącznie z trzciny cukrowej, siłą rzeczy był w Europie produktem spożywczym należącym do tych bardziej luksusowych. W czasie II wojny światowej, a szczególnie pod koniec trwania działań wojennych w Rzeszy niemieckiej zaczęło brakować wszelkich produktów żywnościowych, bowiem większość wytworów rolnych i ogólnie spożywczych wysyłano na front, dla armii. Także w maksymalnie dużych ilościach wysyłano cukier, które stosowano jak odżywki węglowodanowe, dające doraźną regenerację zużywanej energii.

Wówczas zapobiegliwi Niemcy zaczęli wprowadzać tzw. erzace, czyli produkty zastępcze. Jako jeden z nich pojawił się cukier z buraków cukrowych, uznawany dotąd jako produkt pośledniejszego gatunku. Towarzyszyła temu akcja propagandowa, lansująca cukier z buraków, jako źródło nie tylko sił witalnych dla człowieka, ale produkt ogólnie najzdrowszy, nawet wzmacniający kości. Po latach, gdy przyszła moda na odchudzanie i stwierdzono, że nadmierne spożywanie cukru grozi otyłością i szeregiem groźnych chorób, opinia odwróciła się o 180 stopni i cukier nazwano białym zabójcą.

[Głosów:2    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ