Czym smarować pieczywo na diecie?

0
1835
czym samorwac piezcywo na diecie

 

Nienasycone kwasy tłuszczowe, które są  bogato zawarte w oleju z oliwki lub margarynie są substancjami, które dzięki badaniom udowodniły, że wpływają korzystnie na nasze zdrowie . Już od dawna znany jest  zbawienny wpływ tej diety na nasz organizm. Kuracja ta słynie  z opóźniania procesów starzenia się, a ponadto zapobiega skutkom cywilizacji, w tym tzw.chorobom cywilizacyjnym.

Wiele dietetyków polecają  swoim pacjentom aby w zamian smarowania masłem, pieczywo polewali olejem roślinnym albo oliwą. Podobnie jak w przypadku oleju kokosowego jest dobrym wyborem, jednakże przy tym wyborze trzeba pamiętać, aby swoją uwagę skierować na jakość zakupionej oliwy czy oleju roślinnego. Naturalna oliwa z oliwek  będzie idealna do sałatek i do pieczywa,  ekstra virgin, czy tłoczona na zimno.  Jednak pamiętaj, że olej (nawet zimno-tłoczony) to dalej tłuszcz. Więc wszystko w granicach rozsądku, ale jest to na pewno jedna z opcji.

 Co jest zdrowe?

Długołańcuchowe kwasy omega-3 zawarte w kwasach tłuszczowych nienasyconych posiadają antyarytmiczny wpływ na komórki serca. Również zahamowują one agregację płytek krwi, co więcej tworzenie skrzepów i stabilizują blaszki miażdżycowe. Ponadto oprócz tego kwasy omega-3 korzystnie wpływają na wtórną prewencje chorób układu krążenia, ponieważ potrafią one zmniejszyć  wskaźnik ogólnej umieralności oraz umieralności z powodu chorób układu krążenia, czy również  wskaźnik nagłych zgonów. Warto nadmienić, że wykazują one działanie antynowotworowe i są bardzo ważne, a wręcz  niezbędne w prawidłowym rozwoju mózgu u niemowląt (dlatego też producenci  dodają je do mieszanek dla dzieci).

czym samorwac piezcywo na diecie

Warto nadmienić, że masło zawiera większe ilości kwasów nasyconych.  Jednak z innego punktu widzenia margaryna zawiera ich mniejsze ilości, ponieważ zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w margarynie znacznie przeważa ich zawartość w maśle.  W składzie margaryny zawarte są tłuszcze roślinne, a niekiedy zmieszane z woda lub mlekiem, polepszacze smaku, lecytynę i substancje barwiące.  Zaskakująco bo wbrew powszechnie znanym opiniom, margaryna zawiera tyle samo albo więcej tłuszczu niż masło. Z tego powodu przed zakupem tych produktów zalecamy, aby porównać zawartość tłuszczu w omawianych produktach.  Warto zaznaczyć, że o walorach zdrowotnych i odżywczych masła decyduje jego świeżość i sposób użycia.

Czy oleje są zdrowe?

Dieta śródziemnomorska opiera się głównie na  olejach roślinnych, np. olej z lnu złocistego, który w składzie posiada  wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, czy olej z lnu złocistego iż ogórecznika lekarskiego, które  są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9.  Jak już wcześniej nadmieniono możliwe jest posmarowanie  olejami  chleb lub bułkę.

Znaczną przewagą  masła nad margaryną i olejami jest większa zawartość witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach, w tym takich jak: A albo D. Margaryny wzbogacane są w podane powyżej witaminy i dodatkowo w witaminę E, a  czasem zawierają kwasy omega 3, kwas foliowy czy witaminy z grupy B.

 

Podczas dawnej technologii  procesu  produkcji margaryn był oparty  na technologii,  która była głównym powodem powstawania większych ilości kwasów tłuszczowych “trans”. Margaryna w zależności od technologii produkcji zawiera mniej lub więcej kwasów tłuszczowych trans, które podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe, szkodą zdrowiu. Kwasy tłuszczowe trans podnoszą poziom „złego” cholesterolu we krwi, obniżając poziom „dobrego” cholesterolu.  Kwasy tłuszczowe w tej konfiguracji mają zbliżone działanie do kwasów tłuszczowych nasyconych, a więc po pierwsze  podnoszą poziom cholesterolu całkowitego i LDL, przez co mogą być przyczyną rozwoju miażdżycy.  Kolejnym negatywnym skutkiem jest niska masa urodzeniowa  niemowląt. A po trzecie, mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego

 

Naukowcy wciąż badają wpływ tego  czym smarujemy nasze kanapki na nasze zdrowie, dzięki czemu powstały badania świadczące o tym, że kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają podwyższony poziom trójglicerydów we krwi. Skuteczność  kwasów omega-3 w tym procesie zależna jest od spożywanych ilości, jednakże dzienne spożywanie, większej ilości niż 4 g może być skutkiem  redukcji stężenia trójglicerydów nawet do 25-40%. Spożycie w podanej  ilości jest zgodne z zaleceniami  Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego wydanemu w  2003 r.

Wspominając o margarynie czy maśle nie sposób nie wspomnieć o miksach, które są połączeniem masła i margaryny. W tego typu produktach część tłuszczu mlekowego została zastąpiona utwardzonymi tłuszczami i olejami roślinnymi. Mają mniej niż masło tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a jednocześnie większy poziom jedno- i wielonasyconych                kwasów tłuszczowych.

 

Zadajmy sobie pytanie, czy na prawdę smarowanie pieczywa jest konieczne?  Warto zauważyć, że nie musimy smarować pieczywa, by nam smakowało.  Zauważmy, że te składniki odżywcze, które znajdziemy w składzie „smarowaczy” możemy znaleźć we wszystkich produktach, wchodzących w skład naszej codziennej racji żywieniowej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ