Ile kalorii ma Kebab?

0
2469
kebab

Kebab. Przysmak, którego nie trzeba przedstawiać, ulubieniec prawie wszystkich mężczyzn i kobiet. Kebab jest kojarzony jako fast food. Jest to również  jedno z najsłynniejszych dań na świecie. Idealny po zakrapianej imprezie, na szybki obiad, świetny dla wszystkich zabieganych mięsożerców czy smakoszy aromatycznej kuchni arabskiej.

Czy kebab jest określany jako zdrowy? Czy możemy jeść kebab będąć na diecie? No i tak właściwie, to ile on ma kalorii?

Czym jest kebab?

Na to pytanie możemy odpowiedzieć na wiele sposobów. W samej kuchni arabskiej podaje się ponad 20 wariantów tej potrawy. W Polsce kebab najczęściej zjemy pod postacją doner kebap, czyli dania kuchni tureckie. Doner składa się z opiekanego mięsa (cielęcego, drobiowego, lub baraniny), mieszanki warzyw i sera owczego. W Europie i Polsce coraz częściej danie to podawane jest w formie fast-foodu, czyli wszystkie składniki nadziewane są w odpowiednie bułki lub pszenne placki, oraz podaje się je różnymi sosami. Najpopularniejsze są sosy pikantne lub czosnkowe.

Czy kebab jest zdrowy?

Cóż ciężko odpowiedzieć na to pytanie. To zależy od rodzaju kebabu. Dzięki temu, że jest wiele możliwości podania tego specjału, możemy go odpowiednio modyfikować i urozmaicać. Spowodujemy tym samym, że będzie zdrowszy lub mniej kaloryczny.

Weźmy jednak na tapetę najbardziej klasyczny standardowy kebab, który możemy kupić w niewielkich budkach przy dworcach czy w wąskich uliczkach centrum miasta.
Bułka – najczęściej jest to pita albo maca, składająca się z mąki pszennej, zawierająca tony ulepszaczy oraz wzmacniaczy smaku.
Mięso – tutaj oczywiscie wybór mamy największy i sami możemy zdecydować,  jaki rodzaj mięsa będzie dla nas najlepszy. Warto jednak uprzednio zaznaczyć, że mięso które podaje się w kebabach niestety jest przeważnie najlepszej jakości. Mówiąc krótko: wybierając np. baraninę często dostaniemy mieszankę różnych mięs, oddzielonych mechanicznie razem ze skórą czy wnętrznościami zwierzęcymi.
Sosy – w każdej budce jest ich mnóstwo do wyboru: ostre, czosnkowe, śmietanowe, majonezowe… wybór jest naprawdę spory, ale zawsze jest to porządna dawka pustych kalorii i tłuszczu. Ciężkie i gęste sosy na bazie majonezów to dodatkowe kilkaset kalorii w i tak tuczącej bułce..

kebab
Warzywa –to tylko coś, co z pozoru mogłoby uratować to danie. Niestety jest tylko “pozornym zdrowym dodatkiem”. Najczęściej warzyw jest zbyt mało, a jeśli już kucharz ich nie pożałuje, to w większości jest to głownie sałata lodowa lub pekińska, oraz wszelkiego rodzaju kapusty, które niestety zawierają zdecydowanie za mało substancji odżywczych, aby kebab nazwać zdrowym daniem.

No to ile taki kebab ma kalorii?

Krótko mówiąc: bardzo dużo. Standardowy mały kebab, o którym tutaj piszemy, ważący 450g z bułką i mięsem oraz warzywami, to dawka około 900 kalorii !
Warto tutaj zaznaczyć, że najwięcej w tym daniu znajdziemy pustych węglowodanów (aż 89 g, czyli jest to podwójna ilość dozwolonych węglowodanów dla osób będących na ścisłych dietach lub osób chorych na np. insulinooporność oraz tłuszczy (44g).  Aby spalić taki obiad należy prasować przez 180 minut albo jeździć na rowerze przez prawie 2 godziny ! Czy taka przyjemnośc jest tego warta? Skoro 900 kalorii, czyli jeden mały kebab , to równoważnik kaloryczny prawie 30 pierogów ze szpinakiem albo 5 sporych porcji lasagne z podwójnym pomidorowym sosem i tłustym mielonym mięsem?

Czyli nie jeść?

Spokojnie ! Wiemy, że nawet są tutaj fani orientalnych smaków. Sami również jesteśmy dalecy od tego, aby komukolwiek zabraniać jedzenia kebaba, jeśli akurat ma na niego ochotę. Warto jednak wybrać sprawdzone i polecane miejsce, w którym składniki są dobrej jakości… albo zrobić kebab samemu w domu!
Bułka – najlepiej z niej zupełnie zrezygnować, jednak jeśli nie wyobrażasz sobie bez niej tego pysznego dania, to spróbuj upiec własnoręcznie tortillę z mąki żytniej albo kukurydzianej. Dla osób na diecie polecamy również pełnoziarnistą mąkę razową.
Mięso – wybierz  te najchudsze i ze sprawdzonego źródła. Będzie to  np. cielęcina lub drób,  a zwłaszcza indyk. Nie smaż go na patelni, tylko upiecz w piekarniku ze zdrowym tłuszczem, np. z olejem kokosowym lub oliwą z oliwek.
Sosy – najlepiej zrób sos samemu, na bazie naturalnych przypraw i greckiego odtłuszczonego jogurtu. Dodaj koncentratu pomidorowego, aby stworzyć sos tysiąca wysp lub poratkowanego ogórka czy koperku aby zrobić tzatziki. A może dodasz świeży czosnek? Nie tylko pyszny, ale i zdrowy!
Warzywa – nie żałuj ich i dodawaj do kebaba jak najwięcej – roszponka albo rukola, pomidory, papryka, ogórek…niech to będzie istna eksplozja witaminwa!

Dzięki takiemu „obcięciu” pustych kalorii wasz kebab może mieć tylko 339 kalorii oraz p połowę mniej węglowodanów. Osoby będące na diecie, a które tęsknią za smakiem fast foodu – mogą z powodzeniem „oszukać” organizm, dostarczając mu dobrych kalorii w pozornie niezdrowym daniu. A jeśli będąc na diecie naprawdę raz na jakiś czas masz ochotę zjeść kebaba z majonezowym sosem w pszennej bułce, nie żałuj sobie! Cheat meal raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ