Kreatyna – suplementacja

0
324

Kreatyna wzbudza kontrowersje. Choć większość uważa ją za związek chemiczny całkowicie bezpieczny dla organizmu człowieka, bo jest przecież produkowany chociażby w wątrobie, to nie brakuje tych, którzy są przekonani o szkodliwości takiej suplementacji.

Kreatyna to substancja, która złożona jest z trzech różnych aminokwasów – argininy, glicyny i metioniny. Analizując i upraszczając cały proces wykorzystania kreatyny, można stwierdzić, że wytworzoną w wątrobie kreatynę krew transportuje do mięśni. Tam staje się ona energią (ATP) i łącząc się z fosforanami, tworzy fosfokreatynę.

Jest to energia, którą organizm wykorzystuje w stanach tak zwanej „nagłej konieczności”. W przypadku sportowców są to wyjątkowo intensywne treningi albo na przykład biegi sprinterskie. W życiu człowiek też często potrzebuje wyjątkowo dużej, krótkotrwałej dawki energii i ją właśnie zapewnia mu zmagazynowana w mięśniach kreatyna.

Masa i moc mięśni

Sportowcy suplementują kreatynę, chcąc szybciej zwiększyć siłę i masę mięśniową. W naturalnych produktach związek ten można znaleźć w mięsie czerwonym, w jajach i rybach.

Mimo wszystko, by sprostać wymaganiom i potrzebom osób uprawiających sport, człowiek musiałby zjeść tony tych produktów, bo normalne spożycie wystarcza tylko w zwykłym trybie życia. Dlatego też po bardzo niskim poziomie kreatyny można rozpoznać wegetarian i wegan, którzy nie jedzą ani mięsa, ani ryb, a czasami też jajek.

Kto potrzebuje zwiększonych dawek kreatyny?

To zależy od trybu życia i aktywności fizycznej, którą się uprawia. Jeśli siłownia staje się ulubionym miejscem spędzania wolnego czasu, a praca nad rzeźbą ciała sprawia ogromną przyjemność, to dodatkowa dawka kreatyny będzie na pewno wskazana. Umożliwi ona jeszcze aktywniejszy wysiłek oraz przyspieszy przyrost masy mięśniowej.

Kreatyna jest także wskazana osobom trenującym wyczynowo krótkie biegi (wszelkiego typu sprinty), bo umożliwia wydatkowanie dodatkowych, zmagazynowanych w mięśniach zasobów energii. Suplementacja tego rodzaju jest też wskazana w takiej dyscyplinie sportu, jak skok o tyczce, gdzie od masy i siły mięśni zależy powodzenie każdego skoku.

Natomiast u osób, które uprawiają sporty niewymagające skokowej intensyfikacji ruchów, nie ma potrzeby podawania dodatkowych dawek kreatyny. Tak więc, jeśli uprawia się bieganie na długich dystansach czy jazdę na rowerze, to o takiej suplementacji można po prostu zapomnieć.

Dawkowanie kreatyny

Jak brać kreatynę? Tu zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że optymalną dawką dla każdego jest 5 g kreatyny, jednak inni optują za dostosowaniem dawki do indywidualnej wagi danej osoby. Niektórzy za optymalną dawkę uważają 1 g kreatyny, przypadający na każde 10 kg masy ciała i uważają to za jednorazową porcję. Jednak najwłaściwsze wydaje się skonsultowanie i ustalenie wielkości suplementacji z trenerem osobistym lub profesjonalnym dietetykiem.

Ponadto, kreatyna przyjmowana zupełnie niezależne, bardzo słabo się wchłania. Konieczne zatem wydaje się poprawienie jej biodostępności. Można to osiągnąć, przyjmując ją z białkiem, magnezem, węglowodanami lub dobrze zbilansowanym posiłkiem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Kasia Dulewicz
Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ