Lekkie ciasto marchewkowe, które zrobisz bez problemu

0
80
Lekkie ciasto marchewkowe, które zrobisz bez problemu

Dbanie o linię wcale nie musi oznaczać rezygnacji z pysznych słodkości i wypieków. Wystarczy tylko dobrze selekcjonować przepisy i realizować je samodzielnie w domu. Wiele z nich wcale nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a daje nam gwarancję świeżego i smacznego posiłku!

Jeśli ciasto, to z marchewki. Dzięki temu będzie pyszne, a jednocześnie lekkie i puszyste. To doskonała opcja na weekendową przekąskę dla całej rodziny lub poczęstunek na przyjęcie. Ciasto z marchewki przygotujesz w ekspresowym tempie, nawet wtedy, gdy ktoś przybędzie do ciebie z niespodziewaną wizytą!

Czego potrzebujesz, by przygotować ciasto z marchewki?

Aby przygotować szybkie ciasto marchewkowe, nie potrzebujesz żadnych wyrafinowanych składników. Jeśli decydujesz się na wersję z kremem, z pewnością pomocny okaże się serek mascarpone. Pozostałe składniki to: 4 jajka, 2 szklanki cukru, 1,5 szklanki oleju, 2 szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia (np. Proszek do pieczenia WINIARY), 0,5 łyżeczki soli, 2,5 szklanki startej marchewki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru pudru i twoje ulubione orzechy, które wzbogacą smak ciasta. Taka ilość składników powinna wystarczyć na porcje dla około 8 osób, ale jeśli chcesz przygotować większy poczęstunek, po prostu odpowiednio zwiększ proporcje.

Ciasto marchewkowe w godzinę? To możliwe!

Wspaniałe ciasto marchewkowe powstaje w ekspresowym tempie w zaledwie godzinę, z czego większość czasu zajmuje pieczenie. Zacznij od utarcia jajek z cukrem, aby stworzyć puszystą pianę. Dodaj do nich olej i wszystkie pozostałe składniki poza bakaliami, cukrem pudrem i serkiem, z którego powstanie krem. Tortownicę wyłóż wcześniej specjalnym papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub mąką, a następnie umieść tam ciasto. Zadbaj o to, by równomiernie rozprowadziło się po tortownicy – dzięki temu zachowa odpowiednio proporcjonalny kształt, gdy wyrośnie. Ciasto marchewkowe należy piec w dość niskiej temperaturze, optymalna to 160 stopni. Pieczenie powinno zająć około 45 minut, najwyżej godzinę.

Podaj ciasto z pysznym kremem!

Gdy ciasto marchewkowe będzie się piekło, ty możesz zająć się w tym czasie przygotowywaniem pysznego kremu. W pierwszej kolejności rozpuść 3 łyżki masła w taki sposób, by miało ono gładką, pozbawioną grudek konsystencję. Później dodaj do niego cukier puder i ucieraj, by powstała puszysta masa. Serek mascarpone dodawaj natomiast do kremu mniejszymi porcjami, cały czas mieszając. To bardzo ważne z punktu widzenia odpowiedniej konsystencji kremu.

Jeśli masz zapas czasu, po upieczeniu pozwól ciastu studzić się przez około dwie godziny. Następnie przekrój je wzdłuż na dwie warstwy, pomiędzy którymi umieścisz pyszny krem. Niezależnie od wybranej przez ciebie wersji, ciasto powinno przypaść do gustu gościom!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Avatar
Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ