Mąka kukurydziana dla osób chcących urozmaicić swoją dietę

0
87
mąka

Kukurydza to roślina uprawiana już przez rdzennych mieszkańców ameryki. Stosowana jest do produkcji mąki, kasz, grysiku, skrobi oraz płatków. Jest to także świetna roślina dla osób uczulonych na gluten, ponieważ jest pozbawiona tego rodzaju białka. Jakie są więc wartości dla zdrowia, które możemy uzyskać ze spożywania przetworów z kukurydzy?

Mąka kukurydziana

Mąka produkowana z kukurydzy, w głównej mierze kojarzy się z dietą przeznaczaną dla osób chorujących na celiakie, czy też uczulonych na gluten. Jednak każdy może ją spożywać czy też dodawać do różnorodnych potraw. Mąkę kukurydzianą wytwarza się ze zmielonych, wysuszonych ziaren kukurydzy. Na półkach sklepowych znajdują się trzy rodzaje mąki, które uzależnione są od grubości przemiału. Najbardziej jednak wartościowy jest przemiał najgrubszy, ponieważ pozostaje w nim najwięcej wartościowych związków. Mąka wytwarzana z kukurydzy ma żółtą barwę oraz delikatny smak. A co najważniejsze jej cena nie jest wysoka więc praktycznie każdego stać na jej zakup.

Poznajemy właściwości mąki z kukurydzy

Mąka kukurydzianaMąka kukurydziana to duże źródło skrobi, jak i błonnika. Co więcej na 100g mąki mamy aż 78g węglowodanów. Spożywanie tego produktu dobrze oddziałuje na wypróżnianie oraz niweluje zaparcia. Można stosować ją do wypieków przeznaczonych dla osób będących na diecie bezglutenowej.  Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie działa drażniąco na żołądek, więc jest dobrym produktem dla niemowląt jak i osób w starszym wieku. Mogą ją również stosować osoby uprawiające sport oraz chcące zdrowo się odżywiać. W swoim składzie zawiera także 3g żelaza na 100g mąki, więc może być także przeznaczona dla osób borykających się z anemią.

Warto jednak podkreślić, że mąki kukurydzianej nie powinni spożywać ludzie chorzy na cukrzycę.  Mąka posiada wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu następuje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi w celu zapobiegnięcia hiperglikemii. Można ją jednak spożywać z produktami obniżającymi indeks glikemiczny czyli mięsem, rybami, masłem czy też orzechami.

A może skrobia kukurydziana?

W przeciwieństwie do mąki kukurydzianej skrobię wytwarza się z małych białych pręcików kukurydzy. Skrobia ma również białą barwę oraz jest drobniejsza od mąki kukurydzianej. Można ją zastosować do zagęszczania zup lub do przygotowywania kisielu. Oba te produkty można zakupić pod szyldem Melvit. Są to wyroby z najwyższej półki gwarantujące jakość, jak i również najlepszy smak.

[Głosów:2    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Avatar
Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ