Najlepszy sposób na pstrąga

0
1189
pstrąg
fot. pixabay.com

O zaletach jedzenia ryb wiemy już niemal wszyscy. Od lat wpaja nam się, aby co najmniej dwa razy w tygodniu sięgać po dania z ryb. Mimo to, jak pokazują statystyki, wciąż jadamy ryb za mało. Powód jest najczęściej banalny – nie wiemy jak je przygotować, aby było pysznie, ale też bez długich przygotowań. A tymczasem ryby to naprawdę świetna baza na wiele pożywnych i co najważniejsze szybkich potraw. W odróżnieniu od mięsa nie wymaga tak długiej obróbki cieplnej. Dziś przedstawiamy sposób na pstrąga. 

Zobacz też: http://www.beyouty.pl/jak-przyrzadzic-pstraga/

Dlaczego warto jeść pstrąga

Pstrąg to doskonały wybór, zwłaszcza jeśli nie jesteśmy wielkimi miłośnikami ryb. Nie ma w sobie tego charakterystycznego, rybiego zapachu. Jego mięso jest białe, delikatne, a co najważniejsze, pozbawiony jest małych ości, które tak psują nam apetyt są powodem różnych obaw. Większe ości. W tej rybie odchodzą wraz z kręgosłupem, są od razu widoczne i łatwo odchodzą od mięsa. 

Pstrąga warto jeść nie tylko ze względu na delikatne mięso. To jedna z najbardziej bogatych w wartości odżywcze ryb. Zawiera cenne kwasy omega 3, magnez, potas, witaminę D3 i B12, a więc to co trudno nam w inny sposób dostarczyć naszemu organizmowi. 

Jak przygotować pstrąga

Sposobów na pstrąga jest wiele. Dziś przedstawimy nasz ulubiony – pstrąga pieczonego z masłem i zieleniną. Bez problemu przygotujemy go w domu w piekarniku lub z racji zbliżającego się sezonu grillowego – w folii na ruszcie. 

Pstrąg potrzebuje niewiele dodatków. Masło, którego używamy w tym przepisie sprawia, że mięso pstrąga nie robi się suche, ma maślany smak, rozpływa się w ustach. Zioła i przyprawy zaś podkreślają delikatny aromat mięsa. 

Pstrąga należy umyć i osuszyć. Jeśli wyczuwamy na jego powierzchni śluz, to trzeba go usunąć nożem, zeskrobując delikatnie. Następnie nacinamy rybę wzdłuż, środek solimy, pieprzymy. Limonkę kroimy na plasterki, które umieszczamy następnie we wnętrzy ryby. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim rybę wewnątrz. Wkładamy kawałki masła, a także pęczek świeżej natki pietruszki. Pstrąga zwijamy w folie aluminiowa i pieczemy około 10 minut. 

Przeczytaj też: http://kobiecylajf.pl/id4720,jak-wyslac-paczke-kurierem/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ