Przepis na krewetki – najpopularniejsze owoce morza!

0
274
przepis na krewetki
fot. pexels.com

Krewetki są zdecydowanie najbardziej popularnymi owocami morza. Szczególnie po kątem częstotliwości ich spożywania. Poznaj jeden sprawdzony przepis na krewetki i kilka trików, dzięki którym możesz go modyfikować!

Zobacz też: https://www.citeam.pl/portugalia-na-talerzu-smakuj-owoce-morza/

Jakie krewetki wybrać?

Duże, małe, oprawione czy do oprawienia. Rodzajów i typów krewetek jest bardzo dużo i to prawda – można nieco zagubić się w wyborze tych najlepszych. Jedne z dobrych i polecanych do poniższego przepisu krewetek są już oprawione, zamrożone, tygrysie. Wcale nie muszą to być krewetki żywe lub zamrożone, ale w całości. Te już gotowe, które trzeba tylko odmrozić są równie dobre w smaku, jak i pod kątem wartości odżywczych.

Czas na przepis

  1. Podstawą przyrządzenia krewetek jest ich zamarynowanie. Do tego będzie Ci potrzebny olej i przyprawy. To, jaki chcesz uzyskać efekt i smak zależy od Ciebie, więc możesz te składniki modyfikować. Dobrze sprawdzi się na pewno olej z pestek winogron, starty czosnek, odrobina soli i ewentualnie ostra papryczka. Krewetki trzeba tak marynować najlepiej około 15-20 minut. Dzięki temu podczas smażenia nie będą suche, ale miękkie i smaczne.
  2. Do przepisu niezbędny jest makaron. Dobrze sprawdza się makaron ryżowy spaghetti. Jest zdrowy i delikatniejszy od białego czy też brązowego, ale ostateczny wybór należy do Ciebie. 
  3. Krewetki i makaron to byłoby zbyt mało, nie sądzisz. Oczywiście takie danie również będzie smaczne i pożywne. My jednak chcemy zaproponować Ci coś jeszcze. Do przepisu dodaj cukinię i suszone pomidory. Podsmaż je na odrobinie oleju z czosnkiem. Jak cukinia nieco rozmięknie, dodaj krewetki i całość smaż około 15 minut pod przykryciem. Krewetki nie potrzebują długiego smażenia – to delikatne mięso.
  4. Gdy krewetki będą miękkie dodaj na patelnie ugotowany wcześniej makaron i przemieszaj całość. Następnie wszystko posyp posiekaną świeżą pietruszką.

Pamiętaj, ten przepis możesz modyfikować. Zamiast makaronu możesz dać więcej warzyw, a czosnek zastąpić cebulką. Zwróć tylko uwagę, aby dodawane przyprawy i składniki nie zabiły smaku krewetek, ale nadały im pyszny posmak.

Przeczytaj też: http://www.prohelvetia.pl/podstawowe-zasady-minimalistycznego-stylu-zycia/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ