Wśród gąszczu diet dostępnych na rynku można nieźle się zaplątać. Kolejne odkrycia naukowców prezentują nieznane wcześniej właściwości produktów i ich wpływ na organizm. Wśród nowych diet obecnie jedną z najbardziej popularnych diet jest tak zwana dieta ubogoresztkowa” Zamiennie nazywana jest także bezresztkową lub dietą niskobłonnikową. Dieta ubogoresztkowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego pożywienia dań bogatych w błonnik. Dzięki temu taka dieta opiera się wyłącznie na produktach wchłanianych przez organizm w całości, bez „resztek.”
Czy jest dla Ciebie?
Nie powinnaś stosować diety ubogoresztkowej, jeżeli Twoim celem jest tylko i wyłącznie utrata zbędnych kilogramów. Dieta ubogoresztkowa pełni bowiem funkcję leczniczą. Dietę ubogoresztkową stosuje się zatem w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak stany zapalne przewodu pokarmowego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub doraźnie, jako pomocniczą i uspokajającą jelita w wypadku wystąpienia nagłego rozwolnienia wywołanego zatruciem pokarmowym. Ta ostatnia sytuacja nie wymaga ciągłego stosowania diety, jednak kilkudniowa kuracja w takim przypadku sprawdzi się znakomicie. Oprócz swoich prozdrowotnych własności, poczciwy błonnik pokarmowy posiada również właściwości drażniące błonę śluzową jelit i zaostrza istniejące w ich stany zapalne. Pochłania także wodę, dlatego z czasem przy dużym spożyciu błonnika wzrasta ryzyko zaburzenia gospodarki elektrolitowej.
Czytasz dalej?
W diecie ubogoresztkowej stosowane są obostrzenia dotyczące dawek dziennego spożycia błonnika. Dla chorego ze stanami zapalnymi jelit maksymalna dzienna dawka błonnika nie powinna przekraczać 10 gramów. Dla porównania: w diecie przeciętnego, zdrowego człowieka obecność polisacharydów roślinnych z błonnika może być nawet czterokrotnie wyższa. W zdrowym organizmie nie wywołuje on jednak takiego spustoszenia.
Czy poza tym istnieją inne zasady stosowania diety ubogoresztkowej?
Przede wszystkim jest to dieta wysokoenergetyczna, czyli o podwyższonej kaloryczności. Przykładowo, zapotrzebowanie kaloryczne w takiej diecie waha się od 2000 do 3000 kcal dziennie. Dostarcza ona organizmowi bardzo dużo białka (80-120g dziennie) i niską ilość tłuszczu (50-70g dziennie). W diecie ubogoresztkowej spożywa się zazwyczaj 5 lub 6 niewielkich posiłków dziennie, przy czym powinny być porcje spożywane w odstępach nieprzekraczających 3 godzin.
Z czym to się je?
Dieta ubogoresztkowa jest przede wszystkim dietą lekkostrawną. W diecie ubogoresztkowej wszystkie spożywane produkty i potrawy należy gotować w wodzie lub na parze, dusić pod przykryciem bez tłuszczu lub piec w pergaminie, całkowicie rezygnując z potraw smażonych. Ogranicza się również spożycie gruboziarnistych kasz zawierających błonnik, owsianki i razowego pieczywa, cukrów, wszelkiego rodzaju słodyczy oraz ostrych sosów i przypraw. Nie powinno się spożywać również alkoholu.
W pierwszej fazie diety ubogoresztkowej bardzo często podaje się słabą herbatę, lekkostrawne kleiki, napar z czarnych jagód i zupę marchwiankę. Jeśli żaden z wymienionych produktów nie powoduje dolegliwości, można rozbudować nasz jadłospis o sucharki, czerstwe białe bułki i gotowany ryż. Wraz z ustępowaniem objawów chorobowych, wprowadza się do diety ubogoresztkowej delikatne gatunki mięs – zwłaszcza drobiu, ryb, oraz puree ziemniaczanego. Dopiero w dalszej kolejności, jak poprzednio jeśli objawy zapalenia łagodnieją, włącza się do jadłospisu owoce i warzywa.
W tabeli poniżej znajdują się produkty wskazane i te wymagające wyeliminowania:
PRODUKTY | ZALECANE | ZABRONIONE |
NAPOJE | przetwory mleczne i chude mleko, herbata, woda mineralna, rozcieńczone soki | napoje gazowane, tłuste mleko, śmietana, kawa, alkohol |
PIECZYWO | pszenne, jasne czerstwe, bułki pszenne, sucharki, mąka pszenna, biszkopty, herbatniki, makaron nitki, kasza manna | chleb żytni, pieczywo razowe, mąka żytnia, kasze gruboziarniste, grube makarony |
MIĘSO | – chuda szynka: drobiowa, z indyka, polędwica;
– chude mięsa: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry – chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak. dorsz, pstrąg, leszcz |
– boczek, pasztetowa, kaszanka, konserwy, tłuste gatunki
– tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, podroby, kaczki, gęsi – tłuste ryby: węgorz, halibut, śledź, makrela, konserwy |
OWOCE I WARZYWA | – marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor, warzywa gotowane, pieczone ziemniaki, puree
– jabłka, banany, owoce jagodowe, morele w postaci przecierów i soków |
– fasola, soczewica, groch, ogórki, kapusta, grzyby, kalafior, cebula, rzodkiewka, smażone ziemniaki
– gruszki, czereśnie, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, winogrona, figi |
PRZYPRAWY | łagodne; koper, cynamon, sok z cytryny, sól w ograniczonej ilości, wegeta | Ostre: pieprz, musztarda, chili, czosnek, cebula |
Jak widać, dieta ubogoresztkowa nie jest pełnowartościowym sposobem odżywiania ani dietą pozwalającą na utratę zbędnych kilogramów. Jest to raczej doraźny sposób na złagodzenie dolegliwośći ze strony przewodu pokarmowego.