Kaloryczność wędlin

0
5099
Kaloryczność wędlin

Wędliny są bardzo prostym, a zarazem przepysznym i bogatym w składniki odżywcze składnikiem naszej diety. Najbardziej bogate są w białko, jednak też i oczywiście zawierają w sobie kalorie ze zdrowego tłuszczu zwierzęcego. Przeważnie należą do nich takie mięsa jak dorodna wołowina, syta wieprzowina czy różowe pyszne salami.

Kaloryczność wędlin

Wędliny cieszą się bardzo dużym powodzeniem, nie ze względu właśnie na piękne kształty czy kuszący wygląd lecz ze względu na swoją prostotę, w jakiej mogą być spożywane, podane dla gości w każdym stylu i rodzaju wyglądają dobrze i chętnie po nie sięgamy i spożywamy. Szczególnie w postaci cienkich plasterków skrojonych na kanapkę lub zwiniętych w rulonik na talerzu, jest to dobry sposób na zjedzenie smacznego chudego indyka,kurczaka czy szynki wieprzowej. Wszystkie one mają bardzo wysokie właściwości odżywcze i energetyczne.

 Wartości odżywcze naszych wędlin.

Możemy śmiało sięgać po soczyście pieczone mięsa takie jak pieczona, pięknie pachnąca wołowina, czy też szynka, są one niezwykle chude i bardzo zdrowe, najczęściej powszechnie są serwowane koło pokrojonych warzyw czy też nabiału. Na tzw. „szwedzkim stole” możemy szybko zauważyć całą kolekcję przepysznych wędlin różnego rodzaju, które doskonale współgrają z kolorowymi pociętymi warzywami.

 

Kaloryczność wędlin jest bardzo zróżnicowana, waha się w zależności od rodzaju mięsa. Abyśmy mogli porównać porcje popularnych wędlin, zobaczyć ich ilość kalorii możemy sięgnąć do tabeli kalorii. Większa ilość wędlin zawiera w sobie azotan sodu. Jest to środek konserwujący i jego skutki zdrowotne są ciągłym przedmiotem dyskusji wielu wybitnych fachowców. Wybierając wędliny koniecznie musimy zwrócić uwagę na sztuczne aromaty i wypełniacze, które dodawane są w dosyć dużych ilościach do produkcji wędlin oraz różnego rodzaju mięsa. Ciekawostką jest to, że wędliny same w sobie nie są słodkie,  jednak w ich składzie możemy znaleźć miód, syrop fruktozowy i klonowy, dzięki czemu ma o wiele lepszy smak, ale oczywiście kaloryczność wędlin dzięki temu znacznie wzrasta.

 Ile kalorii mają wędliny, codziennie przez nas spożywane?

Najlepszym rozwiązaniem jest tabela kalorii, która powiadamia nas o ilości kalorii jakie posiadają nasze ulubione wędliny czy też mięso. Mięso nie powinno być nigdy głównym składnikiem naszych dań, czy toteż śniadania lub obiadu, powinno ono stanowić najwięcej około 30% całego posiłku. Mięso jest bardzo cennym źródłem żelaza i białka, więc koniecznie pamiętajmy o odpowiednio zbilansowanych daniach pod względem mięsa.

 

Do najbardziej kalorycznych wędlin czy też mięs należy:

-boczek wieprzowy, zawiera on aż 510 kcal w 100 gramach

-boczek faszerowany na 100g ma 502 kcal

-słonina, która króluje nawet nad boczkiem, bo przebija go w randze kalorycznej dość sporo, na 100g wynosi 797 kcal!

 -Wieprzowina waha się ok. 362 kcal.

-Białe mięso z kurczaka bez skóry na 100g wynosi 114 kcal, a filet z indyka – 84kcal.

-Schab wędzony natomiast nie jest zbyt bardzo kaloryczny, gdyż na 100g wynosi 136 kcal.

Jedną z najbardziej kalorycznych kiełbas jest salami na 100 g – 568 kcal!

-Kabanosy uchodzą za suche mięso, więc w 100g znajduje się 326 kcal.

Poniżej przedstawiono niektóre z wędlin, ze względu na zawartość kaloryczną w 100g:

boczek wędzony, solony – 477kcal.

boczek wieprzowy – 510kcal.

indyk, filet – 84kcal.

kiełbasa kabanos – 326kcal.

kiełbasa krakowska – 168kcal.

kiełbasa myśliwska – 291kcal.

kiełbasa salami – 568kcal.

kiełbasa zwyczajna – 209kcal.

polędwica wędzona – 165kcal.

schab pieczony – 291kcal.

schab wędzony – 136kcal.

serdelki drobiowe – 216kcal.

słonina – 797kcal.

wieprzowina, schab – 174kcal.

wieprzowina, szynka – 261kcal.

wołowa polędwica – 113kcal.

indyk udziec bez skóry – 104kcal.

baleron gotowany – 244kcal.

kiełbasa podwawelska – 247kcal.

parówki popularne – 342

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ