Coraz więcej osób nie je mięsa oraz ryb i owoców morza. Bardzo często jest to podyktowane nie tylko względami zdrowotnymi, ale także troską o dobro zwierząt oraz chęcią dbania o środowisko naturalne. Chcesz zrezygnować z produktów mięsnych? Przygotowaliśmy krótki poradnik, dzięki któremu dowiesz się m.in. jak je zastępować oraz jakie składniki odżywcze powinny pojawić się w Twoim codziennym menu!
Zalecane produkty dla wegetarian
Dieta wegetariańska opiera się na wyłączeniu z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. Podstawą żywienia są więc pokarmy roślinne – rośliny strączkowe i okopowe, rośliny zbożowe, warzywa, orzechy, owoce i grzyby. Ich przygotowanie odbywa się przeważnie poprzez gotowanie, pieczenie (np. w folii), grillowanie, a także duszenie, rzadziej poprzez smażenie (a jeśli już tak, to tylko na tłuszczach pochodzenia roślinnego – oliwie z oliwek, oleju z pestek winogron, dyni lub słonecznika). Przeciwnicy wegetarianizmu twierdzą, że wadą takiej diety jest to, że nie pokrywa ona zapotrzebowania energetycznego. Niekoniecznie! Istnieje wiele produktów bogatych w białko, które fantastycznie zastępują mięso. Zaliczyć do nich można m.in. soję, groch, bób, fasolę, orzechy (w szczególności pistacje) i soczewicę.
Wegetariańskie zamienniki ulubionych dań
Przekonują Cię założenia wegetarianizmu, ale obawiasz się, że nie dasz rady zrezygnować z ulubionych steków? Bez obaw! Na polskim rynku działa coraz więcej producentów żywności wegetariańskiej, którzy dbają o podniebienia roślinożerców. Przykładowo, w ofercie http://www.primavika.pl można znaleźć wegetariańskie gołąbki, bitki, steki, pulpety, sznycle czy dania takie jak strogonow. O popularności tej diety świadczy fakt, że w sieci znajduje się mnóstwo przepisów na wegetariańskie zamienniki tradycyjnych polskich smakołyków.
Zalety diety wegetariańskiej
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, ze wegetarianizm to nie tylko wybór ideologiczny, ale także doskonała decyzja dla zdrowia. Zalet diety wegetariańskiej jest co najmniej kilka. Przede wszystkim jedzenie dużej ilości warzyw i owoców pozwala dostarczać organizmowi błonnika pokarmowego, witamin C, E, A, D, PP oraz składników takich jak potas, magnez czy selen. Co więcej, ograniczenie spożywania tłuszczów pochodzenia zwierzęcego pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Dieta wegetariańska uchodzi także za jedną z najmniej kalorycznych.