Moda na zielony jęczmień trwa nieprzerwanie. Trzeba przyznać, że jest to moda warta naśladowania – jęczmień jest niezwykle zdrowy! Jakie są jego właściwości, kiedy warto po niego sięgnąć i jak stosować? Przeczytaj w naszym artykule o cudownych właściwościach zielonego jęczmienia i przekonaj się, że warto po niego sięgnąć.
Czym jest zielony jęczmień?
Zaledwie siedmiodniowe zboże – tym właśnie jest zielony jęczmień. Stosują go ci, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę, ponieważ stanowi znakomite źródło cennych witamin i ważnych składników mineralnych. W sklepach znajdziemy proszek z zielonego jęczmienia, sok, tabletki lub kiełki. Możemy kupić również nasionka i zielony jęczmień wyhodować w domu, choćby na kuchennym parapecie. Warto przyjmować zielony jęczmień regularnie, co gwarantuje najlepsze efekty.
Zielony jęczmień i jego właściwości
Składniki mineralne występujące w zielonym jęczmieniu są nie do przecenienia. Oprócz nich znajdziemy w nim liczne witaminy, np. C, E. Jest również bogatym źródłem beta karotenu i żelaza czy magnezu. Świetnie wpływa na krew i jest polecany osobom zmagającym się z anemią. W zielonym jęczmieniu znajdują się również liczne aminokwasy.
Osoby na diecie doceniają, że w zielonym jęczmieniu znajduje się bardzo dużo naturalnego błonnika, który przyspiesza redukcję wagi ciała, a w połączeniu z odpowiednią dietą i ćwiczeniami fizycznymi przynosi rewelacyjne rezultaty.
Kiedy sięgnąć o jęczmień?
Po jęczmień można sięgnąć w każdej chwili. Szczególnie polecany jest w okresach zmniejszonej odporności. Jęczmień jest polecany dla osób z wrzodami żołądka, gdyż działa osłonowo na błony śluzowe i reguluje pracę układu pokarmowego. Zielony jęczmień działa także oczyszczająco na organizm – usuwa toksyny i wolne rodniki oraz przyspiesza przemianę materii. Oprócz tego, zielony jęczmień ma szerokie zastosowanie w kuchni, poprawia smak potraw i urozmaica jogurty czy sałatki. Kiełki jęczmienia są świetnym dodatkiem do kanapek oraz sałatek – zaostrzają delikatnie smak i zapach.