Wokół ostatniego posiłku w ciągu dnia narosło zdecydowanie za wiele mitów. W tym artykule nie będziemy się jednak zastanawiać, czy swoją kolację możemy bez wyrzutów sumienia zjadać już o 18, czy o 21. Jak powinna wyglądać zdrowa kolacja? Ile węglowodanów, ile białka i innych składników mineralnych powinna zawierać? A co w przypadku, kiedy wychodzimy z siłowni albo kończymy pracę grubo po 22? Zamiast głodówek czy fast foodów, wszystkim zwolennikom ostatniego posiłku przygotowaliśmy poniżej 5 propozycji zdrowej kolacji, którą warto wypróbować jako część codziennego jadłospisu.
Jesteś na diecie i bardzo pilnujesz kalorii? W takim razie sięgnij po chude mięsa, jajecznicę lub warzywny koktajl przygotowany w blenderze. Oto kilka prostych przepisów na zdrową kolację, które możesz wypróbować już dziś:
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM:
- kilka liści sałaty lodowej
- garść rukoli
- 1 ogórek gruntowy
- trzy rzodkiewki
- ¼ awokado
- ½ puszki łososia w kawałkach w sosie własnym/wędzonego na gorąco
- Kremowy serek śmietankowy lub sos musztardowo-miodowy:
Wymieszaj łyżkę musztardy Dijon, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, płaską łyżeczkę miodu i polej gotową sałatkę.
Jesteś po treningu?
Twój organizm potrzebuje uzupełnić węglowodany złożone! Batat, czyli pyszny, słodki ziemniak sprawdzi się doskonale. Nie tylko w formie frytek jest smaczny, możesz go również nafaszerować:
- 1 średni batat
- ½ mozzarelli
- 3 plasterki ulubionej chudej szynki
- suszony rozmaryn lub 2 gałązki świeżego
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Masz ochotę na coś słodkiego?
Zapewne wszystkie miłośniczki słodyczy mają swoją bazę zapisanych pinterestowych i instagramowych przepisów i już żadna propozycja ich nie zaskoczy. Tak sądzicie? Nie zaszkodzi jednak wypróbować innych sprawdzonych przepisów, takich jak ten na wegańską wersję placków bananowych z kremem czekoladowym. Takie placki możesz równie dobrze przygotować na śniadanie:
PROPORCJE na 3-4 placuszki
- 1 bardzo duży i dojrzały banan – lub 2 małe
- 200 gram zmielonych płatków owsianych lub orkiszowych. W wersji bezglutenowej użyj mąki z ciecierzycy lub gryczanej.
- 50-70 ml mleka roślinnego. Im większy dodatek mleka, tym bardziej miękkie będą placki.
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki należy zblendować na gładką, jednolitą masę. Smaż je na suchej, rozgrzanej patelni po 2 do 3 minut na każdej ze stron na średnim gazie.
Krem orzechowo- czekoladowy:
- 1 czubata łyżka masła orzechowego gładkiego – wybierz zdrową wersję bez tłuszczów palmowych
- 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
- 1 łyżeczka kakao
- 1 mleko roślinne do uzyskania preferowanej konsystencji (polecam migdałowe)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przekładaj kremem placki, układając je w wieżę. Dla dodatkowej rozpusty całość można dodatkowo polać odrobiną syropu klonowego.
Życie w pośpiechu?
Postaw na kanapki na zdrowym pieczywie razowym. I wcale nie musi być to ich nudna wersja: z sałatą, szynką i serem! Przecież humus, czyli wegetariańska pasta na bazie ciecierzycy, jest równie dobry i można go kupić niemal w każdym sklepie (zwróć uwagę na skład).
- 2 kromki pieczywa razowego
- hummus naturalny lub o smaku suszonych pomidorów
- ½ awokado
- jajko w koszulce
- przyprawy: sól, pieprz, czarnuszka, pietruszka
Brakuje Ci fastfoodów?
Masz ochotę na pizzę? A co powiesz na zdrową wersję pizzy na omletowym spodzie z kaszy gryczanej?
Spód możesz zrobić na patelni lub podpiec w piekarniku przed nałożeniem dodatków:
- 2 duże jajka
- 5 płaskich łyżek zmielonej na mąkę niepalonej kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- opcjonalne woda do uzyskania porządanej konsystencji
Sos –wybierz ulubiony sos pomidorowy, przygotowany według własnego przepisu, dobrze sprawdzi się też hummus!
Dodatki dobierz według uznania, świetnie sprawdzają się plastry cukinii przyprawione solą i ostrą papryką, dobrej jakości ser np. mozarella, pomidorki koktajlowe, świeża rukola.
Rola kolacji w diecie
Wbrew obiegowej opinii, nie powinniśmy pomijać kolacji. Ostatni posiłek przed zakończeniem dnia ma bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu. Dostarczone wieczorem kalorie wpłyną na metabolizm a regularnie odżywiane ciało nie będzie magazynowało tłuszczu „na zapas”. To bardzo ważne w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Ciężko wyrobić sobie nawyk regularnego jedzenia, jednak jest to podstawą zdrowego stylu życia. Często demonizowana i traktowana po macoszemu kolacja ma bardzo duży wpływ na efekty odchudzania i diety. Jeśli chcemy schudnąć zdrowo, powinniśmy pamiętać o regularnym jedzeniu. Zwłaszcza, jeśli trenujemy siłowo. Zdrowe posiłki – kolacje – powinny dostarczać składników budujących i regenerujących mięśnie w trakcie snu, aby następnego dnia obudzić się bez zakwasów i poczucia przemęczenia.
Dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia zalecają, aby ostatni posiłek dnia spożyć około 2- do 3 godzin przed snem. Nie zawsze jest to możliwe, ale najważniejsza jest systematyczność i trzymanie się wyznaczonych celów.