O co tyle hałasu?
Oznaczenie pH jest chemiczną jednostką – to miara poziomu kwasowości lub zasadowości roztworu. Tak jak prawidłowa temperatura naszego organizmu, aby ciało mogło poprawnie funkcjonować, musi być utrzymywana na odpowiednim poziomie, tak samo krążąca w żyłach krew nie powinna przekroczyć określonego poziomu pH, aby nie doszło do nadmiernego zakwaszenia.
Zachwianie kwasowej równowagi organizmu występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8. Okazuje się, że większość z ludzi ma obniżony poziom pH, co skutkuje wiekszym zakwaszeniem organizmu.
Kwasom stop!
Zakwaszeniu organizmu sprzyjają uzależnienia i nałogi, przewlekły stres, a także niedobra dieta. Również produkty spożywcze o kwaśnym odczynie, takie jak mięso, nabiał, węglowodany, kawa i czarna herbata, które bardzo często goszczą w naszych jadłospisach podnoszą poziom pH organizmu. Poziom kwasów we krwi może też zostać podwyższony w wyniku trwania w ciągłym stresie, wiecznym pośpiechu, stosowania drastycznych kuracji odchudzających, przyjmowania nadmiaru leków, oraz zarówno braku ruchu, jaki i zbyt intensywnej aktywności fizycznej.
Zakwaszenie organizmu może też spowodować nadmierne obciążanie organów wewnętrznych: wątroby i nerek. Jeśli stan takiego zakwaszenia organizmu będzie długotrwały, zwiększy to ryzyko wystąpienia ciężkich chorób, takich jak osteoporoza, kamica nerkowej, a nawet nowotwory.
Jaki wpływ ma pH na komórki?
Pamiętaj! Komórki nowotworowe najchętniej rozwijają się w zakwaszonym środowisku, podczas gdy w środowisku o prawidłowym pH zginą.
Zakwaszenie organizmu wyraźnie odbije się też niestety na Twoim wyglądzie. Zapytasz jak? Zwykle towarzyszą mu otyłość i nadwaga, chroniczne zmęczenie i zaburzenia snu. Paznokcie żółkną, staja się kruche. Włosy wypadają i łamią się. Zakwaszenie organizmu może też nasilić chorobowe stany depresyjne. Ponadto, nadmiar substancji kwasotwórczych w organizmie przyspiesza starzenie się tkanek i zmarszczki.
Nie należy zapominać o tym, że każda skrajność w prowadzeniu diety czy nadmiernego wysiłku fizycznego, może przede wszystkim przynieść więcej szkody, niż dobergo. Nie chodzi tutaj jednak o to, abyś z dnia na dzień zrezygnował ze spożywania ulubionych potraw, takich jak mięso czy kawa. Stosuj więc metodę „małych kroków”.
To wszystko pomoże Ci przywrócić i utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w ciele, pomoże również zrzucić nadprogramowe kilogramy, przywrócić promienną cerę i wzmocni paznokcie. Dzięki równowadze możemy cieszyć się zdrowiem i witalnością. Chyba warto spróbować, nie?
Uważaj, bo się pomylisz!
Cytryna i cukier to zdecydowanie najwięksi sprawcy błędów w odkwaszaniu organizmu. Sok z cytryny, choć w smaku kwaśny, jest jednak zasadotwórczy! Aby wykorzystać w pełni, wymieszaj go w proporcjach 1 cytryna na 1 litr niegazowanej wody i wypij około 1-2 godzin po posiłku.
Postaraj się za to unikać cukru – ten składnik jest wyjątkowo kwasotwórczy, pomimo słodkiego smaku. Przez takie pomyłki możemy narazić nasz organizm na kwasogenne czynniki i dodatkowo sobie zaszkodzić, zamiast pomóc. Warto poczytać o właściwościach i czynniku pH poszczególnych produktów.
Do dzieła!
Zmień swoją dietę na zdrowszy sposób odżywiania. Możesz zacząć stopniowo jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych, takich jak warzywa: są to bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, oraz owoce takie jak kiwi i arbuz. Pij dużo wody mineralnej i źródlanej niegazowanej z sokiem z cytryny. Ten przewrotny owoc skutecznie odkwasza organizm, tak samo jak regularnie pite świeże soki warzywne bez cukru. Możesz także zastosować kurację detoksującą dostępną w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli spytamy o poradę lekarza lub farmaceutę, na pewno doradzą nam środek, który wspomoże nasz organizm w walce obronnej i wyeliminuje zakwaszenie organizmu.
Zaopatrz się w suplementy i wprowadź do codziennej diety środki odkwaszające Twój organizm i oczyść organizm. Wybierz środki w składzie z algami, o wielu dobroczynnych właściwościach. Sprawdź połączenie Spiruliny i Chlorelli.
Przepis na odkwaszającą organizm owsiankę z NASIONAMI CHIA.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia,
- 4 łyżki mleka roślinnego (nie krowiego!),
- 70 g płatków owsianych,
- miąższ i sok z 1 pomarańczy,
- 115 g posiekanych daktyli,
- 1 laska cynamonu,
- dwie garści malin (możesz użyć innych owoców leśnych).
Sposób przygotowania
Namocz nasiona chia w mleku roślinnym. Do drugiej miski wsyp płatki owsiane i daktyle, dodaj do niej sok i miąższ pomarańczowy i cynamon. Dolej 100 ml ciepłej wody i zamieszaj. Oba naczynia odstaw na pół godziny lub całą noc. Do małej szklanki lub słoika nakładaj kolejno warstwy: malin, masy pomarańczowej i nasion chia. Smacznego!
NASIONA CHIA są bardzo bogate w białko, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i zdrowy błonnik pokarmowy. Poza tym, te małe nasionka dodają energii, wyrównują poziom cukru we krwi, wspomagają trawienie i obniżają poziom złego cholesterolu. Następnym ich plusem jest to, że pęcznieją po zanurzeniu w płynie. To powoduje uczucie sytości pełnego żołądka na dłużej. Na zdrowie!