Fit naleśniki w 3 wersjach

0
1642

Naleśniki to danie powszechnie znane i lubiane. Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Tradycyjne placuszki z dżemem lub serem, przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się w polskich domach.

Naleśniki to danie powszechnie znane i lubiane. Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Tradycyjne placuszki z dżemem lub serem, przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się w polskich domach. Rodzajów naleśników jest tak wiele jak pomysłów na nie – z mięsem, szpinakiem czy wytrawne. Czekoladowe, z owocami, z mąki gryczanej czy orkiszowej? Może czas wypróbować przepisy na zdrowe naleśniki?

Jak zrobić fit naleśniki?

Dbający o zdrową sylwetkę powinni unikać mąki pszennej, która jest wyjątkowo tucząca. Jeśli planujesz odchudzanie, nie musisz od razu rezygnować ze wszystkich przyjemności. Naleśniki, pierogi czy makaron mogą być niskokaloryczne, jeśli nie są wykonane z mąki pszennej. Podstawą przygotowania zdrowych naleśników powinna być więc dietetyczna mąka – ryżowa, orkiszowa czy gryczana, wybór należy do Ciebie.
Jesteś łasuchem, ale jednocześnie chcesz zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać zdrową sylwetkę? Oto przepisy na trzy rodzaje fit naleśników, które śmiało można nazwać zdrową i wartościową przekąską.

Naleśniki z mąki orkiszowej:

Warto wiedzieć, że naleśniki z mąki orkiszowej zawierają o wiele więcej błonnika pokarmowego, niż te, wykonane z tradycyjnej, białej mąki oraz posiadają niższy Indeks Glikemiczny. Pszenica orkisz jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka.
· mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl
· mleko ( 1,5% ) – 1 szkl
· duże jajko – 1 szt
· olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka
· sól -1 szczypta
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Podajemy z sezonowymi owocami.

Placuszki bananowe:

Innym pomysłem na fit przekąskę są placuszki bananowe. To idealny pomysł na szybkie i energetyczne śniadanie. Są pyszne, sycące, dają energię, a ich wartość kaloryczna nie przyprawia o ból głowy.
Porcja na 8 placuszków:
· 2 jajka
· dojrzały banan
· 3 łyżki płatków owsianych
dodatkowo:
· banan
· miód
· masło lub olej do smażenia
· mielony cynamon
Zmiksować jajko, banana i płatki na gładką masę. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć, oprószyć cynamonem. Podawać z pokrojonym bananem i odrobiną miodu.

Placuszki z mąki gryczanej:

Naleśniki z mąki gryczanej to pomysł na fit przekąskę, idealną dla miłośników dań wegetariańskich i bezglutenowych. Mąka gryczana – dietetyczna mąka, w której zakochali się miłośnicy zdrowej żywności, sprawia, że danie nie jest kaloryczne, ale jednocześnie bardzo energetyczne.
• 1 miarka mąki gryczanej
• 1 miarka mąki kukurydzianej
• 1 jabłko
• 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy kupują bezglutenowy)
• 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej
• 4 łyżki cukru
• 1,5 szklanki mleka roślinnego lub innego, czasami potrzeba +/- 50 ml
• łyżeczka cynamonu
• olej do smażenia
Jabłko ścieramy na tarce. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, mleko oraz starte jabłka. Placuszki smażymy z obu stron. Możemy podawać z wybranymi przez siebie owocami.
Wypróbuj nasze przepisy. Od teraz naleśniki nie muszą dodawać kilogramów!

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Avatar

Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ