Gdzie szukać produktów dla osób chorych na celiakię?

0
1074

Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, która objawia się nietolerancją na gluten, czyli specyficzny rodzaj białka roślinnego obecnego we wszystkich popularnych gatunkach zbóż – pszenicy, jęczmieniu i w życie (uczulający może być również owies). W związku z tym osoby ze zdiagnozowaną celiakią powinny wystrzegać się w swojej codziennej diecie wszelkich produktów zawierających ten rodzaj białka. Nawet niewielka jego ilość może podrażniać jelita, wywołując nieprzyjemne konsekwencje.

Dieta dla osób chorych na celiakię

Podstawowym warunkiem uniknięcia przykrych konsekwencji choroby (upośledzenia procesu wchłaniania składników odżywczych w jelitach) jest przestrzeganie diety bezglutenowej. Osoby chore na celiakię muszą zatem eliminować z diety wszelkie produkty spożywcze, w których może znajdować się mąka pszenna, jęczmienna lub żytnia. Choć wydaje się to stosunkowo proste, to jednak brak możliwości sięgania po klasyczne pieczywo, ciasta, słodkie przekąski w postaci ciastek, wafelków czy pierniczków, jedzenia klasycznych makaronów czy płatków śniadaniowych może być niezwykle frustrujący. Warto pamiętać, że śladowe ilości mąki pszennej mogą znajdować się również w wielu innych produktach spożywczych, również w wędlinach. W związku z tym chorzy na celiakię muszą niezwykle uważnie układać swoją dietę, co jest bardzo pracochłonne.

Sklepy z produktami wolnymi od glutenu

Choć tradycyjne dyskonty coraz częściej wprowadzają do swych ofert produkty bezglutenowe, to jednak większość ich asortymentu nie jest badana pod tym kątem i może być szkodliwa dla chorych na celiakię. Na szczęście na rynku działają również takie podmioty, które zajmują się wyłącznie sprzedażą produktów bezglutenowych. W sklepie internetowym https://bezgluten.pl/sklep/ znajdziemy mnóstwo pełnowartościowych produktów spożywczych wolnych od glutenu. Większość z nich bazuje na bezpiecznej dla osób z nietolerancją na gluten mąki kukurydzianej i ryżowej. Co ważne, prócz gotowych produktów spożywczych, sklep sprzedaje także samą mąkę i specjalne jej mieszanki do domowego wypieku ciast, bułek czy chleba.

Celiakia to choroba, na którą na razie nie znaleziono lekarstwa. Jedyną dotychczas znaną skuteczną formą terapii jest ścisła dieta. Sięganie po produkty wolne od glutenu minimalizuje ryzyko rozwoju choroby i jej przykrych konsekwencji. Dlatego osoby ze zdiagnozowaną celiakią powinny starannie dobierać swoją żywność. Pomocne w tym zakresie są wyspecjalizowane sklepy z żywnością bezglutenową. Na szczęście jest ich na rynku coraz więcej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Avatar

Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ