Pieczemy pyszny i zdrowy tort owocowy – to takie łatwe

0
4534

Nic tak obłędnie nie smakuje jak własnoręcznie przygotowane wypieki. Domowe ciasta znacząco przewyższają smakiem nawet te kupione w najlepszych cukierniach. Ale wielu osobom wydaje się, że upieczenie ich jest trudne. Ale już teraz zdradzimy Wam, że wcale nie jest trudne, jednak wymaga cierpliwości i zaangażowania, a efekt może być wprost genialny. W dzisiejszym poradniku nie tylko dla łasuchów, przedstawimy Wam jak upiec pyszny, ale i zdrowy tort owocowy.

Smak pisany jakością

My jesteśmy zwolennikami zasady, że tort to tort, a więc pieczenie ciast z fasoli czy buraków absolutnie nie przystoi. Bądźmy szczerzy, od czasu do czasu nie zaszkodzi zjedzenie kawałka ciasta. Zatem nie spodziewajcie się przepisu na ciasto fit, bo my takich „ciast” nie uznajemy. Nasza propozycja jednak nie będzie niezdrowa, bo będziemy ją przygotowywać na bazie bardzo dobrych składników, bez konserwantów, choć będą one kaloryczne. Zatem na samym początku należy zrobić listę zakupów. Pamiętajcie, aby wszystkie produkty kupować u sprawdzonych dostawców, najlepiej, aby były ekologiczne i z dobrego źródła. Będziemy potrzebować pół kilograma jagód oraz truskawek, 5 jajek od wolno biegających kurek, mąki, cukru brązowego, prawdziwego masła i śmietany, cukry trzcinowego, a także jednej galaretki. Do tego niezbędny jest podkład pod tort. Ciasto będziemy piec w blaszce typu tortownica.

Pracę czas zacząć

Czas zacząć więc przygotowanie ciasta. Najlepiej najpierw przygotować biszkopt, ale my zrobimy go z dodatkiem masła. A więc ubijamy 5 białek, następnie dodajemy żółtka, pół szklanki brązowego cukru, dodajemy też mąkę (około jednej szklanki) oraz 5 łyżek mąki ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Na samym końcu wlewamy roztopione 5 dag masła i całość ponownie mieszamy. Przelewamy ciasto do blachy  pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut, bądź też metodą na suchy patyczek. Gdy biszkopt jest gotowy wyciągamy go z tortownicy i czekamy aż ostygnie, a na koniec przecinamy na 3 plastry. Już teraz dolny blat możecie ustawić na podkładzie. Musicie wiedzieć, że podkłady pod torty występują w wielu wariantach, zatem nie musicie wcale kupować okrągłego.  Przejdźmy teraz do robienia kremu i masy. W misce blendujemy 45 dag jagód i truskawek, pozostałe posłużą do dekoracji. Gdy już powstanie nam masa, wsypujemy do niej galaretkę i mieszamy. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany kremówki, najlepiej pół litra. Teraz pozostaje nam połączyć śmietanę z owocami i całość bardzo dokładnie wymieszać.

Dekorujemy i łączymy

Na dolny blat nakładacie masę, następnie przykrywacie kolejnym plastrem biszkoptu. Pamiętajcie, że nie ma konieczności namaczania biszkoptu, bo dzięki masłu nie będzie on suchy. Następnie znowu nakładacie krem i znowu przykrywacie biszkoptem. Resztą kremu należy posmarować boki i górną część. Czas jeszcze pomyśleć o dekoracji i tutaj także nie czeka Was wiele pracy. Do przystrajania ciasta wykorzystamy pozostałe owoce. Zatem truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na górnej części ciasta, a w środek wsypujemy jagody. Gwarantujemy, że ciasto jest nie tylko pyszne, ale i pięknie wygląda. Teraz czeka nas najgorszy etap, czyli oczekiwania, gdyż ciasto należy na kilka godzin wstawić do lodówki, można także na całą noc. Jeżeli czegoś Wam jeszcze na cieście brakuje, choćby wiórek czekoladowych, to możecie takowe umieścić, ale tutaj mamy dla Was radę, a mianowicie utrzyjcie surową czekoladę, która jest zdrowsza, a przy tym jej smak jest naprawdę interesujący.

A na końcu…jedzenie

Smak ciasta jest tak wyjątkowy, że na jednym kawałku się nie skończy. Jednocześnie dzięki dobrym składnikom tort można uznać za całkiem zdrowy, choć dosyć kaloryczny przez dodatek masła i śmietany. Taki tort możecie także przygotować na urodziny dziecka, Wasze czy rocznicę ślubu. Jeżeli nie lubicie truskawek czy jagód, to zawsze możecie wykorzystać inne owoce, ale ważne, aby nie były mrożone.

Pyszne ciasto może być zdrowe i wcale nie trzeba używać buraków czy fasoli. Raz na jakiś czas czy nawet częściej można sobie pozwolić na trochę słodkości. Pamiętajcie jeszcze, żeby używać tylko najlepszych produktów, możliwe bez konserwantów, a więc śmietan fixom czy proszkom do pieczenia mówimy stanowcze nie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Avatar

Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ