Pomidory to bardzo popularne warzywa. Są określane jako bardzo niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych. To niezwykłe rośliny, są bardzo zdrowe. Pomidory są bardzo bogate w różne niezbędne dla zdrowia witaminy i wartości odżywcze. Te czerwone warzywo przywędrowało do nas prosto z Ameryki Południowej, gdzie na początku rosły na dziko. Do dzisiaj na Filipinach, w Peru czy na Wsypach Kanaryjskich można jeszcze spotkać tę roślinę występującą w swym naturalnym, dzikim środowisku. Kiedy sprowadzono pomidory do Europy, były nazywane jabłkami złota. Popularne pomidory bardzo szybko rozprzestrzeniły się po całym świecie, w końcu trafiając do takich krajów jak Rosja, Włochy czy Francja. Do dzisiaj w najsłynniejszych daniach tych państw królują pomidory.
Co ciekawe, pierwotnie pomidory były hodowane jako roślina ozdobna. We Francji były niegdyś ulubioną ozdobą altan. W Niemczech sadzono je jako rośliny doniczkowe – pokojowe. Wyobrażacie sobie, podziwiać pomidory w doniczce? Przed XIX w. pomidory uważano za rośliny trujące, za sprawą ich brzydkiego zapachu z łodygi i liści, który wydziela ta roślina. Faktycznie, podobnie jak w przypadku ziemniaków, w ich łodygach występuje trująca substancja zwana solaniną. Zginie ona w procesie gotowania. Do Polski pomidory dotarły dzięki Królowej Bonie.
Ile kalorii posiada nasz pomidor ? – wartości odżywcze pomidora.
Pomidor posiada bardzo niską zawartość kaloryczną. Może być zatem spożywany często i w dużych ilościach. Przyjrzyjmy się zatem wartościom odżywczym tego wspaniałego warzywa.
Zawartość składników odżywczych w 100 gramach świeżych pomidorów czerwonych:
- Energia – 18 kcal (74 kJ)
- Woda – 94,52 g
- Białko – 0,88 g
- Tłuszcze ogółem – 0,20 g
- Węglowodany: 3,89 g, w tym błonnik 1,9 g; cukier – 2,63 g
- Cukry: glukoza – 1,25 g, fruktoza – 1,37 g
Składniki mineralne w pomidorach czerwonych:
- Wapń Ca – 10 mg
- Magnes Mg – 11 mg
- Żelazo Fe – 0,27 mg
- Fosfor P. – 24 mg
- Potas K – 237 mg
- Sód Na – 5 mg
- Cynk Zn. – 0,17 mg
- Miedź Cu – 0,059 mg
- Mangan Mn – 0,114 mg
- Selen Se – 0 µg
- Fluor F – 2,3 µg
Witaminy w pomidorach czerwonych:
- Witamina C (kwas askorbinowy) – 13,7 mg
- Witamina B1 (tiamina) – 0.037 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) – 0.019 mg
- Witamina B3 (niacyna) – 0.594 mg
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) – 0,089 mg
- Witamina B6 – 0,080 mg
- Witamina B9 (kawas foliowy) – 15 µg
- Witamina B12 – brak
- Witamina E – 0,54 mg
- Cholina – 6,7 mg
- Witamina A – 42 µg
- β-karoten – 449 µg
- α-karoten – 101 µg
- Likopen – 2573 µg
- Luteina + zeaksantyna – 123 µg
- Witamina D (D2 + D3) – brak
- Witamina K – 7,9 µg
Jak widzimy, wyniki mówią same za siebie. Pomidory to prawdziwe bomby witaminowe! W pomidorze występuje cenny likopen, który jest niezwykle silnym antyutleniaczem. Likopen charakteryzuje się o wiele większą siłą przy neutralizacji wolnych rodników, niż niejedno inne warzywo. Likopen ochroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca, oraz wieloma innymi schorzeniami. Naukowcy z Harvardu opublikowali badania, które dowiodły, potwierdzające, że likopen zawarty w pomidorach jest niezwykle silną substancją ochroną przed rakiem prostaty. Co więcej spożywanie 7 pomidorów tygodniowo zmniejszy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i żołądka nawet o 60%. Wszechstronne i dobroczynne dla organizmu działanie likopenu jest powszechnie znane, dlatego pomidory cieszą się tak dużą popularnością.
Pomidory często jedzone są przez osoby będące na diecie. Ze względu na niską kaloryczność i całą listę składników odżywczych, jest cennym warzywem, które z powodzeniem można jeść podczas trwania kuracji odchudzających. Różnorodność ich zastosowań jest ogromna: dania i przetwory, sosy na bazie pomidorów, pomidorowe zupy – wszystkie z tych dań smakują przepysznie.
Kilka faktów o pomidorach:
-Nie martwmy się, że zima za oknem. Przetworzone pomidory doskonale zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Jedz więc jak najczęściej wszystkie pomidorowe sosy, przeciery czy ketchupy. Może w tym roku zrobisz własny przeice? Możemy również spożywać pomidory suszone. Badania dowodzą, że nawet w takich przetworach znajduje się więcej likopenu niż w surowych warzywach, oraz jest on lepiej przyswajalny.
– Pomidory uprawiane ekologicznie mają trzy razy więcej likopenu niż te z upraw tradycyjnych.
– Askorbinaza – jest to enzym znajdujący się w surowych ogórkach. Niszczy on zawartą w pomidorach witaminę C. Dlatego należy unikać połączenia ogórkowo- pomidorowego.
– Pomidory spożywane stale i regularnie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i różne choroby.
– Pomidory doskonałe są w różnych dietach, gdyż ze względu na swą małą zawartość kaloryczną mogą być spożywane nawet w dużych ilościach i można je stosować do wszystkich dań od sałatek po zupy.
– Aby podkreślić smak sosu pomidorowego, dodaj do niego łyżeczkę octu oraz szczyptę cukru. Złagodzi on cierpki smak pomidorowej papki.
– Maseczki z surowego pomidora mają działanie rozjaśniające na skórę i dostarczą jej wiele składników odżywczych.