Sezon grillowy za pasem, a to znak, że należy nieco odświeżyć menu. Imprezy z grillowanymi daniami mięsnymi w roli głównej mogą nieco obciążyć żołądek, dlatego warto pomyśleć również o nieco lżejszych, ale równie smacznych potrawach. Przedstawiamy najlepsze przepisy na lekkie potrawy z rusztu.
Chrupiące przystawki z grilla
Podczas biesiady z rodziną i znajomymi nie należy zapominać o przekąskach. Idealnym wyborem są grillowane warzywa – lekkie, smakowite i aromatyczne. W tym przepisie wykorzystamy cukinię, bakłażana i ziemniaki. Wykonanie jest niezwykle proste. Należy pokroić warzywa w cienkie plasterki, przyprawić do smaku i grillować na tacce. Aromatu dodadzą świeże posiekane szczypiorek i koperek. Przystawki warzywne znakomicie smakują z dipem ziołowym oraz Ketchupem Chili Ostry WINIARY.
Faszerowane roladki z cukinii
Cukinia na grilla jest zawsze dobrym wyborem. Można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy faszerowane roladki z cukinii. Nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie wyglądają na stole. Ten przepis może być prawdziwym hitem na imprezie, a wykonuje się go niezwykle szybko. Będziemy potrzebować cukinii, mięsa mielonego z indyka, jajka, bułki tartej oraz przypraw. Łączymy mięso wraz z bułką tartą i jajkiem, a następnie dodajemy aromatyczne przyprawy. Cukinię kroimy w długie, cienkie plastry, kładziemy na nich farsz, zawijamy w ruloniki i gotowe! Roladki należy grillować około 20 minut.
Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami
Obok grillowanej karkówki i kiełbasy warto podać naszym gościom delikatniejsze mięso w towarzystwie kolorowych warzyw. Pakieciki z kurczakiem mogą stanowić przekąskę lub główne danie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować piersi z kurczaka, cukinii, papryki, szparagów zielonych, pomidorków koktajlowych oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Wszystkie składniki zawijamy szczelnie w folię. Aby mięso było soczyste, warto posmarować je przed grillowaniem odrobiną oliwy z oliwek. Pierś kurczaka zawinięta w folię przejdzie aromatem warzyw i przypraw.
Szaszłyki z łososia i ananasa
Szaszłyki z łososia i ananasa to oryginalny pomysł na grilla, który chociaż raz warto zrealizować w nadchodzącym sezonie. Połączenie wytrawnego łososia i słodkiego smaku ananasa wydawać się zaskakujące, jednak zapewniamy, że smakuje naprawdę wyśmienicie. Oprócz kawałków łososia i ananasa należy odpowiednio przygotować marynatę, która jest sekretem pysznych szaszłyków. Wystarczy pomieszać musztardę, oliwę, miód, pieprz, sól oraz przyprawę curry. Szaszłyki zanurzamy w marynacie i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie możemy grillować. Najlepiej smakują podane z Sosem Curry WINIARY.
Sałatka letnia
Na grillu nie może zabraknąć nowalijek, dlatego idealną przystawką lub dodatkiem do głównych dań są lekkie sałatki. Ten przepis stanowi niezwykłą mieszankę najróżniejszych smaków i aromatów. Potrawa oprócz sałaty lodowej zawiera szparagi, ser mozzarella oraz truskawki. Niecodzienne, ale jakże pyszne połączenie!