Trend zdrowego stylu życia dotarł również do Polski, gdzie padł na podatny grunt. Polacy masowo zapisywali się na siłownię oraz zmieniali swoje nawyki żywieniowe a edukacja dotycząca zdrowego odżywiania wprowadzania jest już na poziomie wychowania przedszkolnego.
Zmiany nawyków żywieniowych
Moda na zdrowe odżywianie łączy się z rozwijaniem świadomości dotyczącej tego, jak powinna być skonstruowana zdrowa dieta. Polacy odchodzą od diety opierającej się na przyjmowaniu dużej ilości tłuszczów odzwierzęcych na rzecz diety zdecydowanie bardziej zbilansowanej, w której główną rolę odgrywają warzywa i owoce, a mięso stanowi tylko dodatek do reszty wartościowego posiłku. Coraz częściej przeznaczamy na posiłek odpowiednio dużo czasu i staramy się go zaplanować z wyprzedzeniem. Ograniczamy ilość spożywanego tzw. „śmieciowego jedzenia”. Bardzo ważna jest nie tylko jakość, ale też ilość przyjmowanych posiłków.
Zamienniki oraz superfoods, czyli jak jeść smacznie i zdrowo
Polacy bardzo szybko zakochali się w „superfoods”, czyli produktach, których spożywanie ma szczególnie korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Zaliczane są do nich między innymi: spirulina, jagody acai, nasiona chia, olej lniany, młody jęczmień, jarmuż czy komosa ryżowa. Do grona „superfoods” można zaliczyć też produkty bardzo dobrze znane w Polsce, jak np. siemię lniane, orzechy, żurawina, miód czy dynia. Polacy wykorzystują je najczęściej do przygotowywania zdrowych przekąsek. Warto wspomnieć o zwiększającej się liczbie produktów, które z powodzeniem można stosować jako zamienniki żywności. Duże znaczenie ma to zwłaszcza dla osób cierpiących na alergie pokarmowe. Dla przykładu: wraz z modą na zdrowe odżywianie na sklepowych półkach pojawiło się sporo napojów roślinnych (mleko ryżowe, mleko kokosowe, mleko sojowe), które z powodzeniem mogą być stosowane jako zamiennik dla tradycyjnego mleka pochodzenia odzwierzęcego. Pocieszające jest to, że próbujemy eliminować z naszej diety biały cukier – tu również sprawdzą się wszelkiego rodzaju zamienniki ( ksylitol, stewia, erytrol, cukier trzcinowy).
Moda na zdrowe odżywianie – szansa na rozwój gospodarki
O coraz większej popularności zdrowej żywności może świadczyć zwiększająca się ilość sklepów zajmujących się dystrybucją oraz sprzedażą zdrowych produktów. Polacy chętnie sięgają i po te bardzo znane marki i po produkty lokalne. Zauważyli to również właściciele największych sieci marketów, wprowadzając w asortyment swoich produktów warzywa oraz owoce ekologiczne. Coraz większą popularnością cieszą się restauracje przygotowujące potrawy w duchu slow food oraz lokale proponujące zdrowsze zamienniki tradycyjnych dań. Polacy zaczynają również czytać etykiety – skład produktów może ich skutecznie zachęcić bądź zniechęcić do zakupu konkretnego produktu. Coraz częściej szukamy produktów z jak najmniejszą ilością chemicznych ulepszaczy oraz konserwantów. Zdrowych produktów szukamy nie tylko w dużych sieciach handlowych, ale też na lokalnych straganach z warzywami oraz owocami.
Dodatkowa suplementacja
Na rynku dostępnych jest mnóstwo dodatkowych suplementów i probiotyków, które mają wspomóc w odbudowaniu naturalnej flory bakteryjnej, wspomaganiu odporności, regeneracji nabłonka jelit i wielu innych. Dlatego suplementy takie jak Probiotyk Joy Day cieszą się coraz większą popularnością na globalnych rynkach.
Ludzie coraz staranniej dbają o swoje zdrowie, między innymi zwracając uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu. I bardzo słusznie! Przy obecnej dostępności zdrowej żywności nie ma powodu, żeby nie zacząć dbać o siebie.