Domowy ser – od czego zacząć?

0
101
Domowy ser

Hodowla krów na farmach i w domowych gospodarstwach zapoczątkowała również  wyrób swojskiego sera.  Dzisiaj na targowiskach i giełdach można zakupić ser produkowany ekologicznie: można wybierać z różnego rodzaju twarogów i innych gatunków. Smak tak sporządzonego nabiału jest niepowtarzalny. Bardzo często wspominają go nasze babcie, które niegdyś same go robiły. Przepis na tradycyjne domowy ser przekazywany jest najczęściej z pokolenia na pokolenie. Co prawda, jeśli starsze pokolenie naszej rodziny nie zdołało przekazać nam receptury na taki swojski twaróg, wtedy z pomocą przychodzi nam Internet.

Od czego zacząć?

Nie potrzebujemy wcale skomplikowanej aparatury, aby wykonać domowy ser. Do rozpoczęcia domowego serowarstwa potrzebny jest podstawowy sprzęt, który znajdziemy w każdym domu. Na zestaw potrzebny do przygotowania tego specjału składa się duży garnek, termometr do żywności, podpuszczka, tetrowa chustka i forma serowarska. Jeśli ich nie posiadasz, takie narzędzia to nie jest nawet wydatek kilkudziesięciu złotych. Swojskie , przyrządzone w ten sposób  sery mogą bez problemu równać się z wysokiej klasy drogimi nabiałami, które znajdziesz na sklepowej półce. Nie ulega jednak wątpliwości, że jakość naszego sera będzie różnić się w zależności od jakości mleka, którego użyliśmy do przygotowania tego wyrobu. Pyszny, domowy ser, przygotujesz zarówno z wykorzystaniem mleka pochodzącego z własnej  hodowli, mleka nabytego na targu od innego gospodarza z jego gospodarstwa, jak i tego zakupionego w delikatesach. Do wyrobu sera najlepiej wykorzystywać jak najświeższe mleko. Jeżeli jednak zamierzasz wybrać te ze sklepu, pod żadnym pozorem nie wybieram mleka z oznaczeniem UHT, ponieważ nie da się już z niego przygotować sera.

Domowy ser

Jak wygląda produkcja sera?

Produkcja serów wcale nie jest trudna. Kontrolowany proces dojrzewania nabiału z łatwością przeprowadzisz we własnej lodówce. Co więcej, w domowym zaciszu wytworzyć zarówno sery twarde i półtwarde takie jak np. parmezan, gouda, ser szwajcarskie. Te gatunki wymagają jednak trochę więcej czasu, zanim uwolnią swój porządany smak i unikalny zapach. Do ważenia prostych serów nie jest potrzebne zachowanie specjalnych warunków, aby nabrały właściwego dla swojego rodzaju aromatu. Mozarella, feta, twaróg, czy ser koryciński to kilka przykładów serów, które w ogóle nie muszą dojrzewać i od razu będą gotowe do spożycia!

Proces wytwarzania domowego sera trwa od jednej do kilku godzin. Serowarstwo polega na przeobrażeniu mleka w ser. W późniejszym etapie następuje proces solenia sera oraz jego odpowiednie dojrzewanie, jego porządany gatunek i wyjściowa masa składników użytych przy jego produkcji oczywiście wpływają na długość cyklu powstania.

Ile mleka potrzebuje na wytworzenie sera?

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Przyjmuje się, że zazwyczaj ilość mleka, jaka będzie przeznaczona na wytworzenie sera, będzie 10 razy większa niż otrzymana końcowa porcja twarogu. Dla bardziej obrazowego   przykładu : z około dziesięciu litrów mleka wyprodukujesz około jednego kilograma sera dojrzewającego. Natomiast w przypadku serów, które nie wymagają procesu dojrzewania, z tej samej ilości mleka zrobisz od półtora do dwóch kilogramów sera. Warto zapamiętać, że na końcową ilość otrzymanego wyrobu wpływają również takie czynniki jak: jakość użytego mleka i podpuszczki oraz doświadczenie serowara.

Żółty ser dla laików

Jeśli po przeczytaniu naszego artykułu uważasz, że stworzenie sera białego od podstaw jest będzie zbyt wymagającym zajęciem, możesz zrobić własny żółty ser, wykorzystując do tego celu kawałek białego sera. Aby przygotować taki domowy przysmak, będziesz potrzebować biały ser twarogowy, mleko 3.2%, masło, jajka, sodę i ewentualnie sól do smaku. Twaróg rozdrabniamy widelcem w garnku. Następnie wlewamy do powstałej papki mleko, zagotowując, cały czas mieszamy aby nie przywarł do garnka. Po zagotowaniu trzymamy powstałą papkę na małym ogniu, aż do pojawienia się serwatki. Całość zlewamy na serową szmatkę przez gęste sito i odciskamy na niej nadmiar płynu. W poprzednio wykorzystywanym do tego celu naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy ser, bardzo szybko mieszając. Po zdjęciu garnka z miksturą z ognia dodajemy żółtko (ewentualnie sól do smaku) i energicznie rozrabiamy. Na sam koniec procesu dodajemy sodę. Tak przygotowany, wystudzony ser przekładamy do woreczka umieszczonego w misce, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce. Et voila! Następnego dnia na śniadanie możesz już bez problemu zajadać się pysznym, domowym żółtym serem.

 

Lubicie ser, ale każdy eksperyment w kuchni kończy się interwencją straży pożarnej? Wybierzcie się na lokalne targowisko lub giełdę. Na pewno tam znajdziecie gospodarza, który będzie sprzedawał pyszny ser, robiony z ekologicznych i naturalnych składników. Dodatkowo, jeśli lubicie ekologiczne nowości, koniecznie spróbujcie serów na bazie mleka roślinnego: tofu, czyli twaróg na bazie mleka sojowego,  smażony w panierce smakuje przepysznie!

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ