Jak jeść smacznie i zdrowo w czasie choroby nowotworowej?

0
110
Jak jeść smacznie i zdrowo w czasie choroby nowotworowej?

Kasza jaglana, jarmuż, dynia, szpinak, oliwa z oliwek, imbir i czosnek to tylko niektóre z elementów składających się na zdrową dietę przy nowotworze złośliwym. Jest ona szczególnie istotna, ponieważ odpowiednie odżywianie jest nieodłącznym i ważnym elementem terapii. Z czego powinna się składać dieta przy ostrej białaczce i innych nowotworach złośliwych?

Dieta osób chorych na nowotwór powinna być wysokokaloryczna, bogata w witaminy, składniki mineralne i tzw. antyoksydanty, które wspierają walczący z chorobą organizm. Powinno się w niej znaleźć dużo świeżych warzyw i owoców, chude mięso, ryby, oleje roślinne, a także produkty pełnoziarniste, pestki i orzechy.

Białaczka – co można jeść?

W białaczce dieta optymalna składa się m.in. z takich warzyw jak pomidor (bez skórki), szpinak, marchew, jarmuż, cebula, awokado, soczewica, dynia i ciecierzyca. Nie powinno być w niej takich produktów jak ogórki kiszone i grzyby.

Wśród owoców na uwagę zasługują jabłka, banany i soki pasteryzowane. Najcenniejsze są jednak truskawki, jagody, jeżyny, borówki, czarna porzeczka i aronia.

Jeśli chodzi o pieczywo i produkty zbożowe warto sięgnąć m.in. po płatki owsiane, ryże i kasze, zaś unikać chleba razowego i ciast francuskich. Nieocenione właściwości ma kasza jaglana – jest zasadotwórcza i zwalcza grzyby istniejące w organizmie!

W przypadku nabiału wskazane jest spożywanie mleka i śmietanki UHT, a także jogurtów naturalnych. Warto także jeść twarogi, serki homogenizowane i sery topione – w przeciwieństwie do żółtych serów na wagę, serów pleśniowych i gotowego sera tartego! Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat żywienia w czasie choroby nowotworowej wejdź na stronę https://www.dkms.pl/pl/zywienie.

Mięso powinno być chude – najlepiej drobiowe lub wołowe – gotowane lub duszone. Osoba chora lub będąca w trakcie leczenia raka powinna unikać jedzenia dziczyzny, ryb wędzonych, owoców morza i tłustego mięsa. Także spożywane wędliny powinny być pakowane – należy unikać wszelkich wędlin bez opakowania, kiełbas i pasztetów.

Oleje powinny być tłoczone na zimno. Wśród tych wskazanych w diecie antynowotworowej są m.in. oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki i z ostropestu. Szczególne właściwości posiadają także niektóre przyprawy. Kurkuma  posiada silne właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Nie mniej cenne są imbir i czosnek.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Uwielbiam fitness. Rzadko używam obciążenia, zdecydowanie wolę ćwiczyć siłą własnego ciężaru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ